Opprettholder rødt farenivå for Veslemannen

0
127

Pressemelding.

NVE opprettholder rødt farenivå for Veslemannen på bakgrunn av store bevegelser i fjellpartiet og fortsatt snøsmelting.

– Etter at det ble varslet rødt farenivå for Veslemannen i går ettermiddag, økte bevegelsene i fjellpartiet, og det har vært en rekke mindre og større steinsprang fra området. Vi forventer at de høye temperaturene fører til snøsmelting og fortsatt tilførsel av vann til fjellpartiet. Bevegelsene i fjellpartiet vil sannsynligvis fortsatt være høye fremover, sier Lene Kristensen, geolog i NVE

Det kom en del regn i går ettermiddag og kveld, men en god del mindre enn varslet. Årsaken til de økte bevegelsene er derfor økt tilførsel av vann ned i fjellpartiet på grunn av en kombinasjon av snøsmelting og nedbør. Bevegelsene har vært nesten 50 cm/d i døgnhastighet i øvre del, og 2-3 cm/d i nedre del. Målingene viser nå litt avtakende hastigheter i øvre del, men øker litt i nedre del.

Det ble litt kjøligere ved midnatt (1 grad), men er nå begynt å stige igjen. Det er varslet varmt og tørt vær de neste dagene frem til lørdag kveld. I dag kan temperaturen stige til 5 plussgrader på Mannen.

Veslemannen er en relativt liten, men svært aktivt del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Mens de årlige bevegelsene i Mannen (utenom Veslemannen) er noen få cm i året, har den mest aktive delen av Veslemannen forskjøvet seg 2,7 meter den siste måneden. Veslemannen har et volum på 120 000 – 180 000 m3, noe som utgjør rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.