Mottageren av Nobels fredspris 2018 er den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege og IS-overlevende Nadia Murad, for deres kamp mot krigsforbrytelser.

Klokken 11 offentliggjorde Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen vinneren av årets fredspris. Verdens mest prestisjetunge fredspris gikk i år til Denis Mukwege og Nadia Murad.

Irakiske Nadia Murad, som ble holdt i IS-fangenskap, og den kongolesiske legen Denis Mukwege vinner for sin kamp mot voldtekt og overgrep som ledd i krig og konflikter.

– Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak. Nadia Murad er vitnet som forteller om overgrep mot seg selv og andre. Hver på sin måte har de bidratt til at seksualiserte overgrep i krig blir synliggjort, slik at gjerningsmennene kan bli stilt til ansvar, står det i komiteens begrunnelse.

Nadia Murad (25) tilhører jezidi-minoriteten i Nord-Irak. Hun ble i 2014 kidnappet og holdt som sexslave av IS, men greide å flykte etter tre måneder. Siden har hun fortalt åpent om det hun var utsatt for. Siden 2016 har hun vært FNs første goodwillambassadør for overlevende av menneskehandel.

– Murad er selv et offer for voldtekt og mishandling, som med ualminnelig mot har fortalt sin historie og snakket ut på vegne av ofre, sier komitélederen.

Saken oppdateres.