Danmark og Østerrike med et felles utspill for å stanse flyktninger.

0
101

Danmarks innvandringsminister Inger Støjberg og Østerrikes innenriksminister Herbert Kickl har presentert en felles visjon for et «fremtidssikret asylsystem», skriver den danske avisen Politiken.

Fellesutspillet har tittelen «A Better Protection System for a Globalized World» og inneholder sju målsettinger. Etter planen skulle det bli presentert i sin helhet på en pressekonferanse i Wien senere torsdag.

De to statsrådenes visjoner går blant annet ut på å bremse flyktningstrømmen til Europa, og å sende avviste asylsøkere til utreisesentre utenfor EU.

Håpet er å hjelpe de mest sårbare flyktningene og skape så gode forhold i migrantenes hjemland at de velger bort den farlige reisen til Europa, skriver innvandringsminister Støjberg i en pressemelding. Av den går det også fram at Danmark fortsatt står fast på å ikke ta imot kvoteflyktninger i år.

– Vi skal ødelegge menneskesmuglernes forretningsmodell så flyktninger ikke beveger seg videre fra land i nærområdene. Slik unngår vi at migranter begir seg ut på en farlig ferd over Middelhavet for så å asylhoppe rundt i Europa, sier hun.

– Og så vil vi sikre at man blir sendt tilbake til sitt hjemland, alternativt til et utreisesenter utenfor Europa, hvis man ikke har rett på å være her, fortsetter Støjberg.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen luftet allerede i sin grunnlovstale tidligere i år tanken på å etablere utreisesentre utenfor Danmarks grenser for avviste asylsøkere. Det er imidlertid ikke inngått noen konkrete avtaler med land om å etablere slike sentre.

Visjonsavtalen mellom Danmark og Østerrike inneholder heller ingen opplysninger om hvordan ideen skal realiseres, skriver Ritzau.