Boligprisene falt 1,1 prosent i september

0
91

Justert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,1 prosent, viser Eiendom Norges seneste tall. Boligprisene er nå 2,7 prosent høyere enn for ett år siden.

De ferske tallene ble lagt frem av Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer onsdag formiddag. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,1 prosent.

– I september sank boligprisene i alle deler av landet, noe som er normalt for måneden å være, og vi legger nå bak oss fire måneder med tilnærmet flat sesongkorrigert prisutvikling. Dette tyder på at det er god balanse mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet nå, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

På samme tid i fjor gikk boligprisene ned 1,6 prosent.

Trendskifte i Oslo

I Oslo sank boligprisene med 2 prosent, opplyser Eiendom Norge.

– To prosent høres mye ut for en enkeltmåned, men det er ikke dramatisk til Oslo å være, understreker Dreyer.

– Ser vi på normalen så er det et flatt marked, kanskje en marginal nedgang, så det er ikke noe dramatikk i dette. Men etter fire-fem måneder med kraftig vekst i starten av året har vi nå fått et trendskifte, hvor prisene ikke lenger er å betegne som vekst. Nå er det utflating eller marginal nedgang som er trenden i Oslo, sier han.

Det ble solgt 1.916 boliger i Oslo i september, som er 9,2 prosent flere enn i september i fjor.

– Det er ikke rekord, det er et helt normalt aktivitetsnivå. På tilbudssiden har vi i Oslo fått lagt ut 7,2 prosent flere boliger enn for et år siden, men vi ligger 5 prosent bak fjoråret når vi summerer året. Det er god balanse i Oslo, med mye å velge i for dem som kjøper, samtidig som de som selger får solgt.

Nordeas morgenrapport onsdag forutså også et lite fall i boligprisene, samtidig som de advarte mot å legge for mye i akkurat det.

«I dag vil media fråtse i boligpristallene for september her hjemme. Anekdotisk informasjon indikerer at det går litt trått i boligmarkedet om dagen, så bli ikke overrasket om vi ser et lite sesongjustert fall kanskje særlig i Oslo. Selv om overskriftene blir store mener vi det ikke er noen grunn til å miste nattesøvnen av den grunn. Det går bra i norsk økonomi, sysselsettingen stiger og folk flest kan vente seg brukbare lønnstillegg neste år», skev sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets onsdag morgen.