Flere og flere banker hever rentene og øker lånekostnaden på kundene maksimalt. Tirsdag var det storbanken Nordea som økte boligrentene.

Renten på boliglån øker med inntil 0,25 prosentpoeng, det samme gjør renten på innskudd.

– I lys av Norges Banks beslutning om å heve styringsrenten på rentemøtet 20. september og utviklingen i pengemarkedsrentene har Nordea besluttet å justere opp rentene på boliglån og sparekonto, sier John Sætre, leder for personmarkedet i Nordea Norge i en pressemelding.

Etter rentehoppet blir Nordeas beste veiledende rente på 2,28 prosent for Ung Premium & Utdanning og Premium Next.

De nye rentene vil gjelde fra 6. november for eksisterende lån og innskudd. For nye lån gjelder de nye rentesatsene fra tirsdag.

– Vi følger markedet og konkurransesituasjonen tett. Vi ser at vi fortsatt er konkurransedyktige på pris, også etter renteendringen, sier Sætre.

Flere hever renten

Tidligere på dagen tirsdag har vestlandsbanken Sparebanken Vest justert opp sine utlåns- og innskuddsrenter. Rentehevingen som trer i kraft 9. november er på inntil 0,25 prosentpoeng for både utlån og innskudd, opplyser banken. Sparebanken Vests beste rente er etter rentehevingen 2,40 prosent.

DNB setter opp boliglånsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng Også Sbanken har satt opp renten tirsdag. Banken opplyser at boliglånsrenten for de fleste øker med 0,25 prosentpoeng, og at det rimeligste boliglånet nå vil ha 2,30 prosent rente.

– Renten er fortsatt lav, og vi tror de fleste er forberedt på at denne økningen kommer nå etter flere år med historiske lave boligrenter. Sbanken har alltid vært konkurransedyktige på pris. Det skal vi også være i fremtiden, sier Magnar Øyhovden, daglig leder i Sbanken.

Rentehevingen kommer etter at Norges Bank i forrige uke satte opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent. Det var første gang siden 2011 sentralbanksjef Øystein Olsen kunne heve renten.

Forbrukerrådet advarer

DNB var den første banken som satte opp renten fredag formiddag. Samtidig gikk Forbrukerrådet ut å advarte kundene mot å akseptere dyrere boliglån.

– De trenger ikke å gå med på dette. Kundene bør ta kontakt med DNB og forhandle på pris. Eller bytte bank. Det dummeste du kan gjøre nå, er å akseptere dette, sa Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, til E24, forrige uke.

Alle de store bankene har den siste uken brukt pengemarkedsrenten, eller prisen på penger som forklaring til hvorfor boligrenten nå må opp. Dette er en forklaring Jensen mener bankene bruker når det passer dem.

– Det stemmer nok at bankenes utlånsmarginer har blitt noe utfordret. Men se på hva som skjedde da Nibor sist gikk nedover. Da avviste bankene at det påvirket dem. Det samme bør gjelde nå, i stedet for å bruke det som påskudd for renteøkning, sier han til E24