Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer

0
92

USA og Kina legger mandag importtoll på flere varer de handler med hverandre – handelskrigen er stadig eskalerende, og intet kompromiss synes i sikte.

Klokken 05.00 tredde de nye tollsatsene i kraft i følge Reuters. USA

USA har nå lagt ekstra 10 prosent toll på kinesiske varer for til sammen 200 milliarder dollar. Blant annet møbler og elektronikk. Tollsatsene økes til 25% ved nyttår.

Kina svarer.

Kina har svart med toll på cirka 5000 ulike amerikanske varer – for til sammen 60 milliarder dollar.

Tidligere i år la de to landene ekstra toll på varer for 50 milliarder dollar.

Reuters melder at «intet kompromiss er i sikte», og at noen snarlig løsning på handelskrigen mellom verdens to største økonomier er et stykke unna. Et syn også norske eksperter deler:

– Handelsfred mellom stormaktene er derfor noe man ikke kan vente seg helt ennå, skriver sjefstrateg Leif-Runde Rein i en oppdatering fra Nordea mandag.

Eksport.

USAs eksport til Kina var i fjor på drøye 130 milliarder dollar, så nå er det ikke mye mer amerikansk eksport som Kina kan tollbelegge.

Det kineserne derimot kan ramme, det er store amerikanske firmaer med betydelige inntekter i Kina, et av verdens største forbrukermarkeder.

Blant disse selskapene er både Apple, Procter & Gamble, General Motors – og mange andre

Sand i maskineriet

– Det er betydelig innslag av amerikanske selskaper i Kina, sier analytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken til E24.

– Vi har sett før at Kina har brukt byråkratiske og regulatoriske hindringer mot selskaper som ønsker å etablere seg i Kina eller utvide sin virksomhet i landet. Det kan strø sand i maskineriet, sier han.

Kan slå tilbake

Historien viser at kinesiske forbrukere kan slå hardt til mot selskaper som er tilknyttet Kinas politiske motstandere.

Koreanske selskaper som bilprodusenten Hyundai og Lotte Shopping Co. har for eksempel fått redusert omsetning og markedsandel etter en konflikt mellom Sør-Korea og Kina om Koreas planlagte rakettskjold, som USA skal levere.

Dermed er det fortsatt krutt igjen i våpnene i handelskrigen.

Den siste runden med toll fra USA vil tre i kraft 24. september, og er på 10 prosent. Dette øker til 25 prosent ved nyttår, og president Donald Trump har sagt at han vil følge nøye med på Kinas mottiltak.

– Hvis Kina gjør mottiltak som rammer våre bønder eller andre industrier, vil vi umiddelbart gå inn i tredje fase, som er toll på rundt import for ytterligere rundt 267 milliarder dollar, sa USAs president Donald Trump denne uken.

Biler, joggesko, mobiler og gambling

Blant de amerikanske selskapene med betydelig aktivitet i Kina er bilprodusenten General Motors, som blant annet selger biler av merker som Buick, Cadillac og Baojun og som for første gang solgte over fire millioner biler i Kina i fjor.

– Det å opprettholde en sterk posisjon i det kinesiske markedet er en nøkkelkomponent i vår globale vekststrategi, skriver General Motors i sin årsrapport for 2017.

Andre selskaper som henter store inntekter i Kina er Apple, Coca-Cola og Nike. I tillegg tjener gamblingselskaper som Wynn Resorts og Las Vegas Sands godt på sin virksomhet i den kinesiske administrative regionen Macao.