Savoie ligger i Frankrike, rett sørvest for Genèvesjøen og er kanskje mer kjent for sine slalåmbakker og at de arrangert vinter-OL i 1992.

Men Savoie er så mye mer enn bare det. Blant  et spennende lite vindistrikt. Som vindistrikt, var det nok deres lette og som oftest litt perlende hvite viner som var kjent. Men de seneste årene har det også blitt fokusert på de  jordlige røde vinene fra Savoie  .

Druene som benyttes for hvitvin er lokale varianter og heter Jacquere, Altesse eller Chasselas, samt den mere kjente Roussanne druen. For rødvinsproduksjon brukes Mondeuse, Gamay og Pinot Noir.

Det meste av den totale produksjonen på  cirka 130000 hl, konsumeres lokalt. Men heldigvis blir noe eksportert. Blant annet til vinmonopolet. Og det er noen fantastiske viner.

Dom. des Ardoisières Argile Rouge 2016. Frankrike, Savoie. Pris kr. 309,90 Poeng 91/100

Vinen er laget på Mondeuse 25%, Gamay 65%, Persan 10%. Klar rød farge. Duften er preget av plommer og røde bær. Hint av noe jeg ikke riktig klarer å definere. Smaken er frisk med en fin munnfølelse. Lever bra opp til duften med en bra balansert syre. Elegant ettersmak. Passer bra sammen med lyst kjøtt. En vin som virkelig gir valuta for pengene. Meget bra kjøp.

Nicolas Gonin Isère Persan 2015 Frankrike, Savoie. Pris kr. 269,- Poeng 90/100

Laget på hundre prosent Persan. Vakker rubinrød farge. Bra duft av røde bær, urter og hint av krydder. Smaken er fyldig og riktig frisk. Lever opp til duften med sine røde bær og krydder. Bra balansert syre som er dominerende. Bra tannin. En tørr og god ettersmak. En vin som fungerer bra sammen med lyst  kjøtt. Bra kjøp.

Dom. des Ardoisières Argile Blanc 2016. Frankrike. Savoie. Pris kr. 259,90 Poeng 90/100

Dette er en ekte wow vin. Druene er Malvasia 20%, Jacquère 40%, Mondeuse 10%, Roussanne 30%.Lys gul med et lite grønt skjær. Duften har epler, sitrus og små hint av urter. Smaken er frisk, fruktig med en bra syre. Lever fint opp til duften med sin sitrus og epler. En tørr og elegant ettersmak. En vin som går bra sammen med skalldyr og kos. Løp og kjøp vin..