– Jeg blir ordentlig forbannet. Og mitt spørsmål til de som gjør det her er: «Hva faen holder dere på med,» er Löfvens  melding til de svartkledde og maskerte gjerningspersonene.

– Dere ødelegger for boligområdet og for naboene, sier den svenske statsministeren til Sveriges Radio.

– Men det her har vært et tilbakevendende problem under din tid som statsminister. Hva er ditt ansvar? spør reporteren i svenske Ekot.

– Det finnes ikke noe samfunn som kan si at vi kommer aldri til å ha noen kriminalitet overhodet. Det vi har gjort er å tilføre politiet mer ressurser enn hva de selv krevde, sier Löfven.

Om nattens branner sier Löfven at det ser «ekstremt organisert ut».

80 til 100 biler ble satt i brann.

Til sammen har rundt 80 biler brent i Vest-Sverige natt til tirsdag og politiet mistenker en sammenheng, men hittil er ennå ingen mistenkte pågrepet, melder svenske Aftonbladet. Også i Stockholm og Uppsala har et titalls biler brent.

– Det kan være personer som har sett noe eller foreldre som har fått hjem ungdommer som lukter litt for mye bensinrøyk i stedet for sigaretter, sier Hans Lippens, pressetalsperson hos politiet.

Samordnet angrep

Politiet mistenker at det var et samordnet angrep, skriver Expressen. Politiet har ifølge avisen identifisert et antall ungdommer som befant seg på stedet i Falkenberg når urolighetene brøt ut.

– Vi har hatt samtaler med dem og en del foreldre, sier Hans Lippens, politiets pressetalsperson, til Expressen.

– Sjofle angrep

Justisminister Morgan Johansson

Justis- og innenriksminister Morgan Johansson reagerer også sterk på meldingene om at nærmere 100 biler ble påtent og vandalisert i byer som Göteborg, Trollhättan, Stockholm og Uppsala natt til tirsdag.

– Leser om de sjofle angripe med bilbranner i Göteborg akkurat nå. I fjor skjerpet regjeringen straffen for grovt skadeverk, som nå kan gi opptil seks års fengsel, tvitrer han.

– Jeg håper at kjeltringene kan pågripes slik at de kan få den straffen de fortjener, fortsetter Johansson.

Maskerte

De første meldingene om bilbranner begynte å strømme inn fra Göteborg og Trollhättan i 21-tiden mandag kveld. Utover natten kom det lignende meldinger fra Stockholm og flere andre byer.

Overvåkningsbilder viste svartkledde og maskerte gjerningspersoner som løp fra bil til bil, bærende på dunker med brennbar veske. Ingen var i morgentimene pågrepet og politiet ba publikum om hjelp.

– Det er mange som ringt 112. Det skal være ungdommer i mørke hetter og Adidas-bukser som satte fyr på biler. Etter det skal de ha sprunget fra stedet, sa pressetalsperson Ulla Brehm i politiet til Aftonbladet. Hun opplyste at ingen personer har blitt skadet.

Også i Malmö og Hesingborg har det vært mindre lignende hendelser. Disse brannene ble slukket før midnatt. Heller ikke her er noen pågrepet.