Polarskuta Maud ankom lørdag Vollen i Asker, stedet hvor hun ble bygget og sjøsatt i 1917.

Skutas ankomst ble feiret ved Oslofjordmuseet. Maud skal besøke Bunnefjorden og Roald Amundsens hjem søndag formiddag og deretter slepes videre inn mot Oslo sentrum tidlig på ettermiddagen.

– Det rører ved en del følelser, men vi holder jo masken. Det er en forhistorie det står respekt av, og det har jo berørt familien ganske mye. Det er nok for kostbart å restaurere henne tilbake til den tilstanden hun opprinnelig var i, men jeg synes det er fint at hun blir bevart, sier Johan Leon Amundsen, barnebarnet til Amundsens bror, til NRK.

Film

Maud er oppkalt etter dronning Maud og ble bygget på oppdrag fra Roald Amundsen i anledning ekspedisjonen til Arktis. Båten sank på grunt vann nord i Canada i 1931, men ble hevet i 2016 etter å ha tilbrakt 85 år under vann.

Det blir laget en storfilm om Amundsen som har premiere i februar. Filmen regisseres av Espen Sandberg, mannen bak «Kon-Tiki» og «Max Manus». Filmen vil ha flere scener fra den lange og krevende Maud-ekspedisjonen.

– Mye spennende

– Alle vet at Amundsen var førstemann på Sydpolen, men ikke alle kjenner til luftskipet Norge og den lange ferden med hans eget polarskip Maud, så det er flott at dette nå får oppmerksomhet. Det er nettopp derfor vår film også omhandler hele livet hans – han gjorde jo så mye spennende og var på mange ekspedisjoner, sier Sandberg til NTB.

– Vi bygget interiøret på polarskipet og store deler av dekket, mens resten blir bygget digitalt. Så filmen vil gi publikum en unik mulighet til å bli med på Mauds ferd gjennom Nordøstpassasjen, der Roald blant annet blir angrepet av isbjørn, sier han.

(©NTB)