Mens Ap ønsker KrF på laget mot regjeringen, viser galluptall måneder med utro KrF-velgere som går mot høyre.

Høyre og statsminister Erna Solberg vil helst ha KrF inn i regjeringen, men fremstår nå som en stor stemmetyv, skriver Vårt Land som har gått gjennom Norstats meningsmålinger etter at KrF startet strategiprosessen som kan avklare samarbeidskurs.

– Hovedutfordringen er å få nye KrF-velgere, ikke dagens lojalitet blant velgerne, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til avisa.

Målingene viser at det i seks av ni måneder har vært en betydelig velgerlekkasje til Høyre. Det kan handle om mellom 5.000 og 10.000 av 2013-velgere som nå har gått over til Erna Solbergs parti.

I hele perioden er antall «usikre» stabilt og høyt. Rundt 10.000 velgere sitter på gjerdet. For KrF kan det i gallupsammenheng anslås som et tap på 0,3 prosentpoeng. Samtidig har partiet hentet inn gjennomsnittlig 3.000 velgere fra Sp.

Samtidig har det vært uro i KrF den seneste tiden på grunn av det som oppfattes som en venstredreining. Sentrale Bergens-politikere har meldt seg ut av partiet. Varaordfører Maria Moltu har meldt overgang til partiet De kristne. Flere andre har varslet at de melder seg inn i Høyre.