I følge den danske avisen Politiken, er en japansk statsborger arrestert i Nord-Korea.

I følge flere japanske og Sør-Koreanske medier ble den japanske mannen arrestert sist fredag i den Nord-Koreanske byen Nampo. En by som er kjent for å huse flere fasiliteter tilhørende det Nord-Koreanske militæret. Anholdelsen skal visstnok ha skjedd da han hadde prøvd å videofilme en av bygningene.

Avisen Asahi Shimbun, som siterer ikke navngitte japanske regjeringskilder, at Nord-Korea muligvis vil anklage ham for spionasje. Den japanske regjeringen vil offisielt be Nord-Korea for en forklaring på arrestasjonen. Flere medier forteller at den anholdne er en 39 år gammel mann som var i Nord-Korea som turist på en gruppereise, og han har besøkt landet flere ganger før.

Nord Korea er stille

Nord Korea har ikke kommentert arrestasjonen av den japanske mannen. Heller ikke den japanske regjeringen har kommentert spekulasjonene om at mannen er en japansk spion. Men de fleste reaksjonene er at arrestasjonen er politisk motivert. Nord-Korea

er kjent for å anholde statsborgere fra land, som styret i Nord-Korea har et problematisk forhold til. Som regel er det vanskelig for omverden å forholde seg til anklagene da rettsakene ofte har karakter av politisk skueprosesser.

Spent forhold.

Forholdet mellom Japan og Nord-Korea har i flere år vært meget anspent. Delvis for at Japan er en av USA største støtter til å opprettholde de harde sanksjonene mot landet. . På det seneste har den japanske statsministeren Shinzo Abe også gjentatt beskyldningene at Nord-Korea på 1970 og 1980 tallet,  bortførte en rekke japanske statsborgere.

Det har fått Nord-Korea til å komme med hårde utfall mod Japan. I forrige måned noterte den statskontrollerede nordkoreanske avisen The Pyongyang Times, at det er en »velkjent kjensgjerning, at Japan er en krigsforbryter stat fra andre verdens krig« og anklaget Japan for at have videreført sine militaristiske ambisjoner fram til nåtiden.

Minst tre sørkoreanske statsborgere er fortsatt antatt å være fengslet i Nord-Korea.